ΟΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που βγαίνει από καιγόμενα φύλλα ή τρίμματα καπνού. Είναι από τις πιο παλιές ανθρώπινες συνήθειες, διαδομένη αρχικά στους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής. Το 16ο αιώνα οι Ισπανοί έφεραν στην Ευρώπη τη συνήθεια του καπνίσματος, μαζί με την καλλιέργεια του καπνού. Από τότε η διάδοση του ήταν ραγδαία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η δυσμενής επίδρασή του πάνω στον οργανισμό δεν ήταν γνωστή.

Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες καπνοβιομηχανίες, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην παραγωγή τους .Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το τσιγάρο πέρασε και στο χώρο της διαφήμισης.

Η πρώτη επιστημονική έρευνα για το τσιγάρο παρουσιάστηκε το 1962, από τον ιατρικό σύλλογο της Μ. Βρετανίας.

Δύο χρόνια αργότερα, Αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνέδεσε για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, τη χρόνια βρογχίτιδα και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Τότε άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες, που οδήγησαν το 1965 σε νόμο, ο οποίος προέβλεπε -μεταξύ άλλων- την αναγραφή σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία»

Το 1987 τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα κατά του καπνίσματος στις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα απαγορεύτηκε στους κλειστούς δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Όταν καίγεται ένα τσιγάρο είναι σαν να δουλεύει ένα εργοστάσιο και με βάση τη θερμοδυναμική ενέργεια παράγονται περίπου 4.000 ουσίες - ενώσεις υπό στερεά, υγρή και αέρια μορφή. Η θερμοκρασία στο σημείο καύσεως ανέρχεται στους 900oC.Τα παραγόμενα αυτά συστατικά είναι γνωστά από τη φαρμακολογία ως δραστικά, τοξικά, μεταλλαξιογόνα και καρκινογόνα. Τα 43 καρκινογόνα που έχουν περιγράφει μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικούς υδρογονάνθρακες, Ν-νιτροζαμίνες, αρωματικές αμίνες, αλδεϋδες, πτητικές καρκινογόνες ενώσεις, ανόργανες ενώσεις και ραδιενεργά στοιχεία.

Η λεπτομερής χημική ανάλυση του μείγματος από το καιγόμενο τσιγάρο απέδειξε αναλογικώς ότι περιέχει: 8% σωματίδια νικοτίνης, 59% άζωτο, 14% διοξείδιο του άνθρακα, 3% μονοξείδιο του άνθρακα ,13% οξυγόνο, 2% άλλα αέρια 1% ατμούς .

Οι  κυριότερες ουσίες στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας για τις βλάβες της υγείας του ανθρώπου, είναι:

  • Η νικοτίνη: Κάνει την καρδιά του ανθρώπου να χτυπά γρηγορότερα και αυξάνει την πίεση του αίματος από την πρώτη στιγμή που κάποιος την εισπνεύσει. Αυτό είναι η αιτία για τις καρδιακές παθήσεις που παρουσιάζουν συχνά οι καπνιστές.Προκαλεί εθισμό, δηλαδή το άτομο συνηθίζει και χρειάζεται την ουσία αυτή,γι΄ αυτό και πολλοί καπνιστές δυσκολεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα.
  • Η πίσσα: Το πιο σημαντικό συστατικό είναι η σκουρόχρωμη πίσσα του καπνού. Κάθεται στις πνευμονικές κυψελίδες, φράζοντάς τις. Έτσι η λειτουργία της αναπνοής δυσκολεύει, με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνεται επαρκής ποσότητα οξυγόνου.
  •  Το μονοξείδιο του άνθρακα: Δηλητηριώδες αέριο που συνδέεται με μεγαλύτερη ευκολία με την αιμοσφαιρίνη του αίματος, απ' ότι με το οξυγόνο.
  •  Η Φορμαλδεΰδη: Είναι το υλικό που βάζουμε τους νεκρούς ιστούς (τα πτώματα δηλαδή) για να διατηρηθούν και να μην αποσυντεθούν.
  •  Το Αρσενικό: Δηλητήριο, υπάρχει στα περισσότερα ζιζανιοκτόνα.
  • Το Βενζόλιο: Υλικό που περιέχεται στο πετρέλαιο. Δημιουργεί καρκινογόνα κύτταρα.
  •  Το Ραδόνιο και το πολώνιο: Ραδιενεργά υλικά.

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

Το κάπνισμα αποτελεί μια κοινωνική μάστιγα. Είναι ο πιο σημαντικός, αναστρέψιμος παράγοντας θανάτου στην Ευρώπη. Από μόνο του είναι δυνατό να προκαλέσει περισσότερους θανάτους απ’ ότι το σύνολο των παρακάτω: AIDS, κατάχρηση αλκοόλ, οδικά ατυχήματα, χρήση παράνομων ουσιών, αυτοκτονίες. Ωστόσο οι περισσότεροι πέρα από κάθε αμφιβολία, υπολογίζουν το οικονομικό κόστος του καπνίσματος μέσα στη ρουτίνα της διαβίωσης και ελάχιστοι είναι εκείνοι που στέκονται στο πραγματικό κόστος, που είναι το κόστος υγείας.

Όμως εδώ και πολλά χρόνια ομόφωνη η ιατρική και επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό και κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρες!

Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι:

  • Ο Καρκίνος του πνεύμονα.
  •  Ο Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας.
  •  Ο Καρκίνος του λάρυγγα.
  •  Ο Καρκίνος του οισοφάγου.
  •  Ο Καρκίνος της ουροδόχου κύστη.
  •  Ο Καρκίνος του παγκρέατος.
  •  Ο Καρκίνος του δέρματος.
  •  Οι Καρδιακές παθήσεις (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, εγκεφαλικά επεισόδια).
  •  Αποφρακτική αγγειοπάθεια.
  •  Η Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο      κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.

 Το Εμφύσημα και η βρογχίτιδα δηλαδή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

 

Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος είναι:

  • Διατάραξη της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία).

 

  •  Φαρυγγίτιδα.

 

  •  Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης.

 

  •  Μείωση της αντοχής.

 

  •  Τρεμούλιασμα των άκρων.

 

  •  Ίλιγγος.

 

  •  Νευραλγίες.

 

  •  Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη.

 

  •  Παλμούς.

 

  •  Πόνους στομάχου και εντέρων – δυσκοιλιότητα.

 

  •  Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα.

 

  •  Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνεδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνϊα προβλήματα υγείας στους καπνιστές όπως: ασθένεια ούλων, μυϊκές βλάβες, απώλεια όρασης, φυματίωση, απώλεια δοντιών, πόνο στην πλάτη και στον λαιμό, νύστα - υπνηλία (ανώμαλη κίνηση ματιών),ασθένεια Buerger's (βαριά ασθένεια του κυκλοφορικού), μυκητομολύνσεις, καταρράκτη, οστεοπόρωση, πολύποδα παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, νόσος του Crohn's, ανικανότητα στύσης, κατάθλιψη, διαβήτη, πνευμονία, άσθμα, χρόνια ρινίτιδα, απώλεια ακοής, ψωρίαση, γρίπη, ρυτίδωση του δέρματος, στομαχικό έλκος, οπτική νευροπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, τραυματισμοί συνδέσμων, πληγές στους τένοντες, εκφυλισμό κηλίδας.

 

  •  Λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές: Εκσπερμάτωση , γονιμότητα, ανοσοποιητικό σύστημα, ωάριο, εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη).

 

  •  Θνησιμότητα: Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ’ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.

 

  •  Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή: To κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών. Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.

 

  •  Επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνιση: Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση του καπνιστού αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή.

 

  •  Επίδραση του καπνίσματος στο δέρμα : Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους: Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου έχει ξηραντική επίδραση επί της επιδερμίδας. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί τις ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.

 

  •  Κάπνισμα και σωματικό βάρος: Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του κατά 2 – 3 κιλά. Η ακριβής αιτία του φαινομένου αυτού είναι άγνωστη, αλλά μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Άλλωστε, η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης. Οι καπνιστές φαίνεται να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στο σώμα τους, οδηγούμενοι σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, υψηλή πίεση, προβλήματα ουροδόχου κύστης και καρκίνο της μήτρας.

 

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Οι παθήσεις που προκαλεί το κάπνισμα, για τους έφηβους φαίνονται πολύ μακρινές. Ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες μπορεί να πάρουν χρόνια μέχρι να εξελιχθούν, και για ένα τόσο νεαρό άτομο ο κίνδυνος φαίνεται σχεδόν...μια ζωή μακριά. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πλέον η πιο κοινή αιτία θανάτων από καρκίνο στους εφήβους στις περισσότερες Δυτικές χώρες. Επιπλέον ορισμένα αρνητικά συμπτώματα λόγω τακτικού καπνίσματος εμφανίζονται αρκετά γρήγορα. Τόσο το πνευματικό όσο και το καρδιακό σύστημα λειτουργούν λιγότερο σωστά και αυτό φαίνεται εύκολα από τη γρήγορη κόπωση όταν τα παιδιά αυτά ασχολούνται με τον αθλητισμό. Τα δόντια κιτρινίζουν και η αναπνοή γίνεται δύσοσμη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και ο λεγόμενος βήχας του καπνιστή. Ακόμη, οι έφηβοι καπνιστές έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα τους σε σχέση με τους μη-καπνιστές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Τέλος τσιγάρο είναι συνήθως η οδός που καταλήγει και σε άλλους, ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, δηλαδή στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.

 

 

 

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΗ-ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η έκθεση σε καπνό τσιγάρου, που είναι μίγμα άμεσα εκπνεόμενου καπνού από τον καπνιστή και καπνού που απελευθερώνεται έμμεσα από το αναμμένο τσιγάρο, την πίπα, το πούρο.

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη πηγή ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και θεωρείται η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας.

Ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο, το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα. Περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα.

 

Συνέπειες στην υγεία των παιδιών

 

Τεκμηριωμένες μελέτες συσχετίζουν την έκθεση των παιδιών στον καπνό του τσιγάρου με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων και νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος. Παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν, έχουν 3−5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αναπνευστικές λοιμώξεις (πνευμονία, βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα) καθώς ευνοείται η μετάδοση ιογενών λοιμώξεων από τους γονείς στα παιδιά με το βήχα, σε σχέση με εκείνα που δεν καπνίζουν οι γονείς τους. Επίσης, έχουν 20−40 φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω οξείας βρογχίτιδας ή πνευμονίας κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Αναμφισβήτητα, αποτελεί παράγοντα αύξησης της συχνότητας του άσθματος καθώς και σημαντική αιτία επιδείνωσης της συμπτωματολογίας του. Έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, με μέση ωτίτιδα με υγρό, πρόκληση οισοφαγίτιδας, βακτηρδιακή μηνιγγίτιδα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα σχολικών απουσιών λόγω ασθένειας. Τέλος επιδρά ανασταλτικά στη μαθησιακή ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών.

 

Επιπτώσεις στην υγεία των ενηλίκων που βρίσκονται σε περιβάλλον καπνιστών

Στα ούρα και στο αίμα των ατόμων που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα εντοπίζονται νικοτίνη, κοτίνη και καρκινογόνες ουσίες. Στους μη καπνιστές ο καπνός (ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους) ερεθίζει τα μάτια, το αναπνευστικό σύστημα και προδιαθέτει σε συχνές φλεγμονές του επιπεφυκότα. Επίσης προκαλεί ρινικά συμπτώματα, βήχα ,κεφαλαλγίες καθώς και κρίσεις βρογχικού άσθματος ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις, ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο για όλα τα βασικά νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. H περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό συνδέεται αιτιολογικά με αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο κατά 25%-30%, με πιθανή αύξηση της επίπτωσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο σχετικός κίνδυνος για ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου έχει αναφερθεί 1, 3 φορές μεγαλύτερος σε όσους μη καπνιστές εκτίθενται συστηματικά στον καπνό του τσιγάρου σε σχέση με μη καπνιστές που δεν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Επίσης κύρια επίδραση του παθητικού καπνίσματος είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Μη καπνιστής που ζει σε περιβάλλον καπνιστών διατρέχει δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Εκτός όμως από τον καρκίνο του πνεύμονα, το παθητικό κάπνισμα συσχετίζεται και με τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του θυρεοειδούς και του μαστού.

Τέλος προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του προβλήματος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις Η.Π.Α το παθητικό κάπνισμα κατατάσσεται ως η τρίτη αιτία θανάτου μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το οινόπνευμα.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας που αλλάζει το σώμα της, τον ψυχισμό της και τελικά τη ζωή της. Οι περισσότερες γυναίκες σταματούν κάθε βλαβερή συνήθεια και προσαρμόζονται στην καινούργια κατάσταση και τον νέο ρόλο τους. Ωστόσο το κάπνισμα προκαλεί εθισμό και οι έγκυες συχνά δεν μπορούν να το διακόψουν, παρ' ότι το θέλουν πάρα πολύ. Παρ’όλα αυτά οι γυναίκες πρέπει να σταματούν το κάπνισμα όταν είναι έγκυες καθώς όλες οι βλαβερές και τοξικές ουσίες του καπνού μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών και πρόωρου τοκετού, μειώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με συνέπεια την αύξηση των μολύνσεων. Η έκθεση στον καπνό σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης προκαλεί διαφορετικές συνέπειες, ενώ ο κίνδυνος είναι δοσοεξαρτώμενος. Το κάπνισμα λοιπόν κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την πορεία της κύησης και κατά συνέπεια, την ανάπτυξη του εμβρύου. Eπηρεάζεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία των νεογνών, αυξάνεται η συχνότητα των αναπνευστικών νοσημάτων κατά την παιδική ηλικία και ο κίνδυνος για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά την ενήλικη ζωή. Επίσης αυξάνονται οι αυτόματες αποβολές, η περιγεννητική θνησιμότητα και οι συγγενείς ανωμαλίες. Ακόμη, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης νεογνών με μικρό βάρος, μήκος σώματος και περίμετρο κεφαλής. Οι πιθανότητες να γεννηθούν νεογνά από μητέρες καπνίστριες με συγγενείς ανωμαλίες και καρδιοπάθειες διπλασιάζονται. Άλλη σημαντική συνέπεια του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ότι αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης παιδιών που θα παρουσιάσουν κατά την έναρξη της παιδικής ηλικίας, προβλήματα συμπεριφοράς, συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα και χαμηλό νοητικό πηλίκο. Το κάπνισμα όμως κατά την εγκυμοσύνη επιδρά αρνητικά και στην υγεία της εγκύου, καθώς αυξημένη παρουσιάζεται στις καπνίστριες η συχνότητα της αποκόλλησης του πλακούντα, του πρόδρομου πλακούντα, των αιμορραγιών και της πρόωρης ρήξης του θυλακίου.

 

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 

ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ

Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι στην Ευρώπη περίπου 215 εκατομμύρια κατοίκων καπνίζουν, από τα οποία τα 130 είναι άνδρες. Το ποσοστό καπνιστών στους άνδρες είναι κατά μέσο όρο 34% στη Δυτική Ευρώπη και 47% στην Ανατολική, ενώ στις γυναίκες, 25% στη Δυτική Ευρώπη και 20% στην Ανατολική.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:

 

  •  Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.

 

  • Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:

  • Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
  •  Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
  • Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
  • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.  
  • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το κάπνισμα  προκαλεί κάθε χρόνο τον θάνατο:

  • 3,5000000 ανθρώπων σε όλο το χρόνο
  • 500.000 στην Ευρώπη
  • 15.000 στην Ελλάδα(ποσοστό 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό των τροχαίων δυστυχημάτων, 150 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ναρκωτικών  300 φορές μεγαλύτερο από αυτό του AIDS)

 

Το κάπνισμα επιπλέον ευθύνεται για:

  • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
  • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
  • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
  • το 82 % των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
  • το 75 - 85 % των θανάτων από καρκίνο του λάρυγγα
  • τo 50 - 75% των θανάτων από καρκίνο στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου
  • το 30 - 50% των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών
  • το 20 - 25% των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου

 

 

Καταλήγουμε λοιπόν στο εξής συμπέρασμα: Κάπνισμα = Θάνατος. Την εξίσωση αυτή πρέπει να την έχουμε όλοι μας κατά νου. Κι αν τα λόγια δεν μας πείθουν, υπάρχουν και οι αριθμοί, όπως τους έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Ας τους δούμε με προσοχή:

Κάθε 10 δευτερόλεπτα παθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του καπνίσματος. Ακόμα είναι θλιβερό το γεγονός ότι μέχρι το 2025 αναμένεται ο αριθμός των θανάτων με αιτία το κάπνισμα να ξεπεράσει τα  100.000.000.

 

 

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

Μόνο στην Ευρώπη εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 79.000 άνθρωποι εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από ένα φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο ερευνά θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο και την καρδιά. Από αυτούς οι 72.000 είχαν εισπνεύσει τα τοξικά χημικά του καπνού μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ενώ οι 7.000 στον εργασιακό τους χώρο.

Παρόμοια είναι και τα στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών το οποίο επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πεθαίνουν 46.000 άνθρωποι από καρδιοπάθειες που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα και 3.000 από καρκίνο για τον ίδιο λόγο. Στην Ελλάδα οι καρδιακοί θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα ανέρχονται περίπου στους 3.000 ετησίως. Ακόμη είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά 30%.Μάλιστα στο Ηνωμένο Βασίλειο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για το 20% της συνολικής θνησιμότητας.

Τέλος το ζήτημα του παθητικού καπνίσματος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις των παιδιών (ηλικίας ενός με ενάμισι έτους) των οποίων οι γονείς καπνίζουν. Ο καπνός στον περιβάλλοντα χώρο συνεπάγεται κινδύνους βρογχίτιδας και πνευμονίας. Στις ΗΠΑ υπολογίζονται ετησίως από 150.000 έως 300.000 νέα κρούσματα σε παιδιά της ηλικίας αυτής.

 

BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

www.stopit.gr

www.blackstate.gr

www.medlook.gr

www.nosmokegr.blogspot.com

www.BeStrong.ORG.GR

www.agogiYgeias.gr

www.neaygeia.gr

www.paidorama.com

www.nikoloudakis.gr

www.sansimera.gr

www.pathitiko.gr